Reportage om mig – Filippa Richert, Skribent & Copywriter

Flexibiliteten gör att Filippa kan balansera
sitt kreativa yrke och sitt aktiva liv”.

AV: LINN GUSTAFSSON & HANNA EKSTRÖM

Som 19-åring startade Filippa sitt eget företag Frichert som Copywriter, utan någon form av utbildning inom branschen, med hjälp av hennes pojkvän Gustav. Tack vare yrket kan hon ta hand om och träna med sin hund Leo när hon vill. Hennes framtidsvision är att utöka företaget. 

Filippa Richert och hennes jaktlabrador Leo utnyttjar det soliga och varma vädret till fullo genom att ha mötet på altanen i Motala där Filippas pojkväns föräldrar bor. På grund av avståndet sker mötet digitalt, men det förhindrar inte Filippas härliga personlighet att lysa igenom. 

Hon växte upp i Sälen innan hon begav sig mot Stockholm tillsammans med sin mamma. Via gemensamma vänner träffade hon sin nuvarande pojkvän Gustav. Efter att hon läst ekonomiprogrammet under sin gymnasietid tog hon ett sabbatsår och jobbade som servitris och frukostvärdinna på hotell och restauranger. 

Precis som många andra kände hon sig vilsen efter studenten och visste inte riktigt vad hon ville göra. Filippas pojkvän driver en egen marknadsföringsbyrå och han hade ett par kunder som behövde hjälp med text. Hon fick då frågan om hon ville testa att skriva åt någon av kunderna. – Jag fick panik och tänkte att det inte alls skulle gå. Men sen övertalade Gustav mig och jag testade och tyckte att det var superkul att man kunde få betalt för att skriva, säger hon. 

Efter att ha skrivit texter i cirka 3 månader kom frågan från några av kunderna om hon kunde börja fakturera själv. Då insåg hon att det var dags att ansöka om att starta egen firma. 

Blev copywriter utan utbildning 

Idag är Filippa 24 år gammal och arbetar som frilansande copywriter. Hon driver sin firma Frichert där hon hjälper sina kunder att skapa bra och säljande innehåll. Jobbet hon gör kan till exempel handla om att ett företag vill att hon ska skriva information om produkter eller tjänster som företaget erbjuder, mer säljande texter till hemsidor eller bloggartiklar. Hennes arbete kan läggas upp på många olika sätt, men sammanfattningen Filippa ger oss av sitt yrke är att hon hjälper sina kunder att skriva olika typer av text. 

Filippa uttrycker att det har fungerat jättebra att jobba som copywriter, trots att hon inte har någon utbildning inom yrket. Hon funderar på om hon ska ta en onlineutbildning i framtiden för att kunna göra mer designjobb och bredda sina kunskapsområden. 

Ingen dag är den andra lik 

Att driva eget och arbeta digitalt ger Filippa möjligheten att ha en flexibel vardag. Hon och Gustav har valt att inte bosätta sig på ett specifikt ställe, utan de bor på olika platser beroende på säsong och vad de känner för. Mycket tid spenderas i Sälen, men på somrarna hänger de mycket på Öland och i Motala. Hon beskriver det flexibla som en del av arbetet hon är tacksam för och att livsstilen passar henne perfekt. När vi frågar om hur en typisk dag på jobbet kan se ut för henne skrattar hon till lite och berättar att det inte finns någon typisk dag. 

– Jag har verkligen noll rutiner på mitt arbete just nu. Jag jobbar lite när jag behöver och när jag känner för det. 

Utöver jobbet tränar Filippa mycket med sin jaktlabrador Leo. Tanken är att Leo i framtiden ska bli en apporterande fågelhund och den träningen kräver mycket tid och energi. Hennes arbete hemifrån tillåter Filippa att lägga all den tid hon vill och behöver på Leo. Jobbet som copywriter har även gett henne möjlighet att skriva om många av sina intressen. Hon har skrivit hundrelaterat innehåll samt texter till en reseblogg som var mat- och dryckrelaterad. 

– Det är alltid kul att skriva om något man själv är intresserad av och själv har läst på mycket om. Innehållet blir oftast mycket bättre när man själv kan mer om ämnet och är engagerad i det, säger Filippa. 

Den stora utmaningen 

En av de största svårigheterna med jobbet är att hitta kunder. Som egenföretagare ligger allt ansvar på en själv när det kommer till att nå ut till rätt personer som kan vara potentiella kunder. Arbetet går upp och ner i perioder. Vissa stunder är det svårare att få jobb då behovet av content är mindre. Andra stunder känner Filippa att hon blir överöst med förfrågningar från kunder. Under perioderna där det är snålt på jobb får hon anstränga sig lite mer och höra av sig till kunder och vara mer aktiv på olika plattformar för att få nya uppdrag. 

Detta reportage har utförts av Hanna Ekström och Linn Gustafsson i studiesyfte för Karlstads universitet. De fick som uppdrag att intervjua en person som är verksam inom medie- och kommunikationsbranschen, för att sedan skriva ett reportage. Hanna och Linn studerar kommunikation och PR-programmet och skulle med detta arbete få en bredare bild av yrken inom branschen och samtidigt slipa på deras skrivkunskaper.